Titaan anodiseren, het kan

STOMPETOREN • Met hulp van chemieleverancier AD Chemicals heeft KO-AR High Tech Surface Treatment een behandeling ontwikkeld waardoor titaan kan worden geanodiseerd.

Volgens het Stompetorense bedrijf zijn zij daarmee het enige anodiseerbedrijf in de Benelux dat titaan kan anodiseren. Het doel van het anodiseren is onder andere om legeringsvorming met andere metalen te voorkomen.De behandeling levert een zeer slijtsterke laag op zonder dimensionale veranderingen van het object.

 

Begin 2016 werd KO-AR door een nieuwe relatie benaderd of het mogelijk was om titaan voor hen te anodiseren. Eigenaar Marco Kaarsgaarn gaf hier direct een bevestigend antwoord op. Hij heeft namelijk in zijn werkverleden bij Fokker veel titanium F16-onderdelen geanodiseerd. Binnen enkele weken werd gestart met een testserie. De anodiseerlaag bij titaan is over het algemeen paars gekleurd. De uitgevoerde behandeling, conform de Fokkerprocedure, resulteerde ook bij de testserie in deze fraaie paarse finish. Binnen het team was het enthousiasme dan ook groot. De klant wenste echter een totaal ander uiterlijk met dull grey finish. Eigen onderzoek van KO-AR om tot een dull grey uitstraling te komen leidde niet tot de gewenste oplossing. Dit is de reden dat businesspartner AD Chemicals gevraagd is om ondersteuning te bieden. Hoewel de chemieleverancier ruime ervaring heeft in chemie voor het anodiseren van aluminium, was het complex om het chemisch proces voor creatie van een dull grey finish bij titanium te doorgronden. Na een aantal maanden van onderzoek en uitgebreide laboratoriumtesten werd een oplossing gevonden die voldeed aan het gewenste resultaat. Nu volgde nog een belangrijke vervolgstap in het ontwikkelproces, het opschalen van lab naar de praktijk.

 

Dull grey finish

De vervolgstap naar de pilotlijn was snel gezet. Eind november 2017 is gestart met het testen. Het implementeren van een nieuw proces gaat altijd gepaard met de nodige tijd, energie en kosten. Enkel door te testen, te testen, te optimaliseren, te testen en nog eens te testen kunnen er significante stappen gemaakt worden. Na het uitvoeren van de praktijktesten stond het resultaat nog ver af van de gewenste dull grey finish. De titanium producten kregen een witte gloed met spikkels. Dus opnieuw werd het met de parameters puzzelen, waaronder voltages, ampères en tijd. Het resultaat bleef echter soortgelijk en de anodiseur moest de klant vertellen dat zij nog niet ver genoeg gevorderd waren om de eerste order succesvol te kunnen verwerken.

 

Eurekamoment

Na het gesprek met de opdrachtgever was er teleurstelling binnen het team. De klant zou het testmateriaal retour ontvangen zodat deze de behandeling in Zwitserland zou kunnen laten uitvoeren bij de enige andere Europese partij voor het anodiseren van titaan. Later die dag was er contact met de ontwikkelafdeling van AD Chemicals. Er kwam naar voren dat de geanodiseerde titanium producten ook gepoetst moesten worden. En jawel, na het poetsen van een paar overgebleven onderdelen was het eurekamoment daar. Een perfecte dull grey kleur kwam tevoorschijn. Niet bij één stuk, maar alle producten voldeden aan de dull grey eis. Na deze succesvolle bewerking is direct weer contact gezocht met de klant. Ook hier was men blij met de zeer snelle vordering; het getoonde resultaat sprak boekdelen. Hoewel de eerder genoemde order reeds vergeven was, bleek het resultaat zo goed te zijn dat KO-AR sindsdien preferred supplier is voor deze klant in de Benelux.

 

titaan anodiseren